Bloemkool roerbakken

Bloemkool roerbakken is heel eenvoudig en biedt je de mogelijkheid om tal van verschillende ingrediënten met elkaar te combineren. Combineer bloemkool bijvoorbeeld met sesam en komijn, wat een smaakvolle variatie is op het koken van bloemkool. Ook bloemkool roerbakken met een beetje ketjap is van veel mensen een favoriet! Op deze pagina lees je meer over het roerbakken van groente en hetgeen waarmee je rekening dient te houden. Bij roerbakken wil je voorkomen dat de groente erg slap wordt. De knapperige smaak maakt de groente juist zo lekker!

Bloemkool roerbakken recept

Bloemkool roerbakken

Onderstaand bloemkool roerbak recept helpt je bij het roerbakken van deze groente. Je kunt de groente met verschillende andere ingrediënten combineren.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 9 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 24 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel maïsolie, rijstolie of zonnebloemolie
  • 1 bloemkool

Instructies
 

  • Begin met het wassen van de bloemkool. Je kunt er hierbij alvast voor kiezen om de bloemkool te verkleinen tot meerdere roosjes. Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool.
  • Snijd ook de andere ingrediënten in kleine stukjes. Lekker bij bloemkool roerbakken zijn stukjes kip of rundvlees. Ook vis wordt vaak toegevoegd aan de wokpan.
  • Verhit de pan op een hoog vuur. De pan moet zo heet zijn, dat waterdruppels direct verdampen als zij de wokpan raken.
  • Voeg één eetlepel maïsolie, zonnebloemolie of bijvoorbeeld rijstolie aan de pan toe. Houd er rekening mee dat niet ieder type olie geschikt is voor het roerbakken van bloemkool.
  • Schuif de bloemkoolroosjes in de wokpan en laat ze een aantal minuten bakken. Je kunt de roosjes regelmatig omdraaien en door de andere ingrediënten mengen met een spatel. Bloemkool roerbakken gedurende 4 tot 6 minuten is voldoende.
Trefwoord bloemkool roerbakken

Tips voor groente roerbakken

Door voor het roerbakken van bloemkool te kiezen profiteer je van twee belangrijke voordelen: de bloemkoolroosjes behouden hun structuur en vitamines blijven in hogere mate behouden. Bloemkool is een relatief sterke groente, waardoor de roosjes niet snel slap zullen worden in de wokpan. Toch is het raadzaam om vooraf na te denken over de volgorde waarin je de ingrediënten aan de pan toevoegt. Start bijvoorbeeld altijd met de stukjes vlees of vis.

Tip: combineer bloemkool met een klein beetje ketjap. Het geeft meer smaak aan de bloemkool en valt goed te combineren met bijvoorbeeld sesam.

In welke pan kan je roerbakken?

Bloemkool roerbakken kan in verschillende soorten wokpannen. Over het algemeen zit het verschil hierbij in het materiaal waarvan de pan gemaakt is. Kies je voor een wokpan van plaatstaal, een wokpan van gietijzer of een wokpan met een anti-aanbaklaag? In dit laatste geval is het erg belangrijk om een houten stapel of bijvoorbeeld een kunststof garde te gebruiken. Op deze manier voorkom je dat de anti-aanbaklaag in de pan beschadigd raakt. Kijk ook naar het type materiaal, wat het meest geschikt is voor de warmtebron die jij gebruikt bij het roerbakken van bloemkool.

FAQ – Bloemkool roerbakken

Hoeveel gram bloemkool per persoon?

Per maaltijd nuttigt een persoon gemiddeld zo'n 250 tot 300 gram bloemkool. Mocht je bloemkool in een bijgerecht gebruiken, dan kun je de helft hiervan als richtlijn aanhouden.

Hoe lang bloemkool roerbakken?

Bloemkool behoort tot de stevigere groenten. Dit betekent dat je de bloemkool gedurende een iets langere periode in de pan kunt houden. Houd een maximum van vier tot zes minuten aan, om er zeker van te zijn dat de bloemkool z'n textuur behoudt.

Meer groente roerbakken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like