Venkel roerbakken

Venkel roerbakken geeft je gerecht de smaak van anijs! Deze specerij behoort tot de schermbloemfamilie en staat bekend om zijn witte knol met groene bladeren. Deze bladeren kunnen aan de wokpan worden toegevoegd bij de bereiding van verschillende gerechten. Zo is venkel roerbakken ontzettend lekker in combinatie met bijvoorbeeld koolrabi en citroen. Ook de combinatie van rode ui met venkel is populair. Op deze pagina vind je meer informatie over het roerbakken van deze specerij en hetgeen waarmee je rekening dient te houden. Kijk ook eens naar de tips voor venkel roerbakken!

Venkel roerbakken recept

Venkel roerbakken

Onderstaand venkel roerbak recept vertelt je stapsgewijs hoe het roerbakken van deze specerij in z’n werk gaat. Venkel roerbakken is helemaal niet moeilijk!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 7 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 40 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel maïsolie, rijstolie of zonnebloemolie
  • 1 venkelknol

Instructies
 

  • Begin met het wassen van de venkel, om er zeker van te zijn dat er geen chemische stoffen of beestjes op de kruiden zitten. Was ook de andere ingrediënten die je straks toevoegt.
  • Bij de bladeren van venkel is het niet noodzakelijk deze in hele kleine stukjes te knippen of snijden. Wel kun je de venkel in een paar grotere stronken knippen, zodat ze beter in de pan passen. Snijd ook andere ingrediënten in kleinere stukjes.
  • Verhit nu de wokpan op een hoog vuur. Je merkt dat de pan heet genoeg is, als waterdruppeltjes direct verdampen bij het raken van de pan.
  • Voeg één eetlepel olie aan de pan toe, waarbij het belangrijk is om te kijken naar het type olie. Onder meer maïsolie, rijstolie en zonnebloemolie zijn geschikt voor venkel roerbakken.
  • Tot slot kun je de venkel en andere ingrediënten aan de pan toevoegen. Houd er rekening mee dat venkel maar zeer kort gebakken hoeft te worden. Eén of twee minuten is doorgaans voldoende. 
Trefwoord venkel roerbakken

Tips bij het roerbakken van kruiden

Je wilt bij venkel roerbakken voorkomen dat het kruid ernstig wordt aangetast door de hoge temperatuur van de pan en olie. Kijk daarom goed naar de volgorde waarin je de verschillende ingrediënten aan de wokpan toevoegt. Start met de ingrediënten die het langste moeten bakken, zoals kleine stukjes vlees of vis. Vervolgens voeg je de stevige groenten toe, om af te sluiten met de fijne groenten en kruiden.

Tip: je kunt het roerbakken van deze specerij combineren met een lekkere saus! In de supermarkt vind je verschillende woksausen die goed te combineren zijn met venkel.

In welke pan kun je roerbakken?

Wokpannen zijn er in verschillende soorten en maten. Niet iedere wokpan is te gebruiken op ieder type warmtebron. De ene pan is geschikter voor het gebruik op een gasfornuis, terwijl een andere pan vaker gebruikt wordt op een inductiekookplaat. Het verschil in wokpan zit in het materiaal waarvan deze gemaakt is. Kies tussen een wokpan van plaatstaal, een wokpan van gietijzer of bijvoorbeeld een wokpan met een anti-aanbaklaag. Bij zo’n anti-aanbaklaag is het sterk aan te raden om een houten spatel te gebruiken. Schade aan de pan wordt zo voorkomen bij venkel roerbakken.

FAQ – Venkel roerbakken

Hoeveel gram venkel per persoon?

Een normale portie venkel bestaat uit zo'n 250 tot 300 gram per persoon. Mocht je de venkel in een salade gebruiken, dan wordt aangeraden de helft te gebruiken (125-150 gram).

Hoe lang venkel roerbakken?

Venkel is een vrij kwetsbaar kruid. Dit betekent dat je het niet te lang in de pan mag houden, om te voorkomen dat het al snel slinkt. Houd een maximum van twee tot drie minuten aan.

Nog meer kruiden roerbakken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like