Spinazie roerbakken

Het idee achter spinazie roerbakken is het in een korte tijd bakken van losse bladeren spinazie. Door dit op een hoge temperatuur en met maar weinig vet te doen, behoudt de spinazie zijn smaak. Daarbij draagt spinazie roerbakken bij aan het behoud van de vitamines in deze groentesoort. Je kunt de spinazie met verschillende andere ingrediënten combineren. Denk bijvoorbeeld aan kleine stukjes kip of vis! Ook het roerbakken van deze groente met garnalen zal in de smaak vallen. Op deze pagina lees je meer over het roerbakken van verse spinazie en hetgeen waarmee je hierbij rekening dient te houden.

Spinazie roerbakken recept

Spinazie roerbakken

Spinazie roerbakken gaat volgens een vast recept. Onderstaand vind je de verschillende stappen, die je dient te doorlopen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 8 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 15 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel maïsolie, rijstolie of zonnebloemolie
  • 800 gr wilde spinazie

Instructies
 

  • Zorg de spinazie goed gewassen is, zodat er geen aarde of ongedierte op de bladeren zit. Snijd ook eventuele andere ingrediënten in kleine stukjes, voordat je dit in de pan doet.
  • Verhit vervolgens de pan voor het roerbakken op hoog vuur. Door af en toe een paar waterdruppels in de pan te laten vallen, achterhaal je eenvoudig of deze al warm genoeg is. De waterdruppels moeten snel verdampen.
  • Voeg vervolgens één eetlepel olie aan de hete pan toe. Niet iedere oliesoort is geschikt voor spinazie roerbakken. Kies bij voorkeur voor maïsolie, rijstolie of bijvoorbeeld zonnebloemolie.
  • Door de pan af en toe heen en weer te schudden, weet je zeker dat de volledige bodem van olie voorzien is.
  • Voeg de te roerbakken spinazie aan de wokpan toe en laat dit gedurende enkele minuten op het vuur staan. Vaak is drie tot vier minuten voldoende.
Trefwoord spinazie roerbakken

Tips voor verse groente roerbakken

In de basis is het roerbakken van deze groente heel eenvoudig! Houd er rekening mee dat de spinazie al snel kan krimpen of slap wordt, wanneer je dit te lang in de wokpan laat liggen. Het is daarom verstandig om vooraf goed te kijken welke ingrediënten als eerste aan de wokpan moeten worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de harde ingrediënten als stukjes kip of garnalen. Vervolgens kun je de minder harde groentes toevoegen, om tot slot de spinazie in de pan te leggen.

Tip: je kunt tijdens het roerbakken wat meer olie aan de pan toevoegen, als dat nodig blijkt te zijn. Begin met een losse eetlepel!

Wat is een geschikte pan voor roerbakken?

Spinazie roerbakken kan in verschillende soorten wokpannen. Denk aan een wokpan van plaatstaal, een wokpan van gietijzer of een wokpan met een anti-aanbaklaag. In dit laatste geval is het belangrijk om met kunststof of houten spatels te werken. Op deze manier voorkom je dat de laag in de pan beschadigd raakt. Kijk ook goed naar het type wokpan wat het beste aansluit bij de warmtebron die je gebruikt. Er zit verschil in een wokpan voor spinazie roerbakken op een inductiekookplaat, een gasfornuis of een elektrisch kooktoestel.

FAQ – Spinazie roerbakken

Hoeveel gram spinazie per persoon?

Wanneer je rauwe spinazie in een gerecht gebruikt, is het raadzaam om 300 gram spinazie per persoon aan te houden. De spinazie zal bij het bereiden hiervan sterk slinken.

Hoe lang spinazie roerbakken?

Spinazie is een hele kwetsbare groente. Dit betekent dat je de spinazie niet te lang in de wokpan mag laten zitten. Houd een maximum van twee tot vier minuten aan.

Meer groente roerbakken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like