Prei roerbakken

Prei roerbakken met ingrediënten als kip of bijvoorbeeld gehakt geeft een hele fijne smaak aan je gerecht. De prei is vrij scherp, waardoor een gerecht al snel kruidiger wordt! Een prei roerbakken is heel eenvoudig. Op deze pagina vind je welke stappen doorlopen moeten worden en waarmee je rekening dient te houden. Het roerbakken van groente heeft verschillende voordelen. Zo blijven de vitamines vaak beter behouden, heb je de mogelijkheid om tal van verschillende ingrediënten met elkaar te combineren en ben je snel klaar. Groente roerbakken doe je namelijk niet langer dan een aantal minuten!

Prei roerbakken recept

Prei roerbakken

Dit prei roerbak recept vertelt je stapsgewijs, hoe het roerbakken van deze groente in z’n werk gaat. Zoals reeds beschreven werd, kun je de prei met verschillende andere ingrediënten combineren.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 9 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 60 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 preien
  • 1 eetlepel zonnebloemolie, rijstolie of maïsolie

Instructies
 

  • Allereerst is het belangrijk om de prei goed schoon te maken. Je kunt de onderzijde van de prei, tot een paar centimeter afsnijden. Ook het loof aan de bovenzijde van de prei verwijdert men vaak.
  • Snijd de prijs vervolgens in kleine stukken. Doe dit ook met de andere ingrediënten die je aan de wokpan toevoegt.
  • Verhit nu de pan, door deze op een hoog vuur te zetten. De pan is klaar om gebruikt te worden, als waterdruppeltjes direct verdampen bij het raken van de pan.
  • Doe één eetlepel zonnebloemolie of bijvoorbeeld maïsolie in de pan en laat dit verhitten. Mocht je andere olie gebruiken, dan is het belangrijk om te kijken of deze geschikt is voor het roerbakken.
  • Doe prei in de pan en laat het geheel gedurende enkele minuten sudderen. Je dient de ingrediënten meerdere keren door elkaar te schudden, door de pan heen en weer te bewegen.
Trefwoord prei roerbakken

Tips voor groente roerbakken

Bij prei roerbakken wil je voorkomen dat deze groente al snel erg slap wordt. Het leuke aan groente roerbakken is immers, dat de knapperige structuur van een groente behouden blijft. Kijk om deze reden goed naar de volgorde waarin je de verschillende ingrediënten aan de pan toevoegt. Begin bij de stukjes vlees of vis, doe vervolgens de harde groenten in de pan en sluit af met de zachtere groenten. Prei is een relatief zachte groente, waardoor je deze tegen het einde van het kookproces aan de wokpan toe dient te voegen.

Tip: geef je prei een unieke smaak, door hier een woksaus aan toe te voegen. Onder meer ketjap wordt vaak gebruikt bij groente roerbakken.

In welke pan kan je roerbakken?

Niet iedere pan is geschikt voor prei roerbakken. Evenals dat je niet iedere pan bij ieder type warmtebron kunt gebruiken. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen een wokpan van gietijzer, een wokpan van plaatstaal en een wokpan met een anti-aanbaklaag onderin. Gebruik je dit laatste type pan? Zorg er in dat geval voor dat je de groente met een houten of kunststof spatel door elkaar mixt. Het helpt je schade aan de pan te voorkomen.

FAQ – Prei roerbakken

Hoeveel gram prei per persoon?

Gemiddeld eten mensen 400 tot 450 gram prei per persoon, wanneer de prei bij een hoofdgerecht wordt gebruikt. In het geval van een bijgerecht eten zij de helft. Houd er rekening mee dat prei erg kan slinken.

Hoe lang peultje roerbakken?

Prei is een vrij zachte groente. Zeker wanneer deze al even ligt. Houd daarom een maximum van drie of vier minuten aan.

Meer groente roerbakken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like