Boerenkool roerbakken

Met boerenkool roerbakken kies je voor een variatie op het koken van boerenkool, of het maken van een typische Hollandse stamppot. Wist je dat boerenkool roerbakken helemaal niet lastig hoeft te zijn? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een wokpan. Op deze pagina lees je meer over de manier waarop het roerbakken van groente in z’n werk gaat. Ook vind je er enkele handige tips! Een belangrijk voordeel van groente roerbakken is het feit, dat de vitamines beter behouden blijven. Daarbij is de groente na het roerbakken smaakvoller, dan wanneer je de groente zou koken.

Boerenkool roerbakken recept

Boerenkool roerbakken

Gebruik onderstaand boerenkool roerbak recept, wanneer je aan de slag gaat met het bereiden van een gerecht. Je kunt de boerenkool met verschillende andere ingrediënten combineren.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 8 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 51 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel maïsolie, rijstolie of zonnebloemolie
  • 800 gr boerenkool

Instructies
 

  • Zorg dat de boerenkool goed schoon is, alvorens je de pan verhit. Op de bladeren van de boerenkool kunnen nog kleine rupsjes zitten. Ook is de boerenkool mogelijk behandeld met chemische stoffen, wat het wassen hiervan belangrijk maakt.
  • Snijd de boerenkool vervolgens in kleine reepjes. Doe dit ook bij de andere ingrediënten die je aan de wokpan toevoegt. Denk aan kleine stukjes vlees of vis.
  • Verhit nu de wokpan, door deze op een hoog vuur te zetten. Druppel af en toe een paar waterdruppels in de pan. Wanneer deze direct verdampen, geeft dit aan dat de pan heet genoeg is.
  • Je kunt nu één eetlepel maïsolie, rijstolie of bijvoorbeeld zonnebloemolie toevoegen. Zorg dat je de pan af en toe schudt, zodat de volledige onderkant van een dun laagje olie is voorzien.
  • Voeg de boerenkool en andere ingrediënten toe aan de wokpan. Schud de ingrediënten regelmatig door elkaar. Boerenkool roerbakken doe je gedurende enkele minuten. Vaak is drie tot vijf minuten voldoende!
Trefwoord boerenkool roerbakken

Tips voor groente roerbakken

Bij boerenkool roerbakken wil je voorkomen dat de boerenkool al snel erg slap wordt. Juist het knapperige aan groente roerbakken maakt dit zo lekker. Mocht tijdens het roerbakken van boerenkool blijken dat er iets begint aan te branden, dan kun je nog één of twee eetlepels olie toevoegen. Doe dit niet direct, dat gaat ten koste van de smaak. Ook kun je ervoor kiezen om de boerenkool te combineren met een sausje. Denk bijvoorbeeld aan ketjap, wat regelmatig gebruikt wordt in de wokpan. Supermarkten bieden naast ketjap vaak nog tal van andere woksausjes.

Tip: voeg eerst de stukjes vlees en vis toe aan de wokpan, alvorens je de groente roerbakt!

In welke pan kan ik roerbakken?

Er zijn verschillende soorten wokpannen die gebruikt kunnen worden bij boerenkool roerbakken. Het verschil zit hierbij in het materiaal waarvan de wokpan gemaakt is. Kies bijvoorbeeld voor een wokpan van gietijzer, een wokpan van plaatstaal of een wokpan met een anti-aanbaklaag onderin. Gebruik geen RVS- of metalen spatels en gardes bij dit type pan. Het zorgt mogelijk voor beschadigingen! Kijk daarbij goed welk type wokpan past bij de warmtebron die je gebruikt.

FAQ – Boerenkool roerbakken

Hoeveel gram boerenkool per persoon?

Ga uit van circa 150 tot 200 gram boerenkool per persoon. Houd er hierbij rekening mee, dat boerenkool vaak gecombineerd wordt met verschillende andere ingrediënten. Mocht het aantal ingrediënten beperkt zijn, dan kun je voor wat meer boerenkool kiezen.

Hoe lang boerenkool roerbakken?

Boerenkool is een kwetsbare groente, waardoor het relatief snel zal slinken in de wokpan. Houd rekening met een maximum van circa twee tot vier minuten.

Meer groente roerbakken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like